Danijela Zajc: Etida za prepariran klavir in vrv – ZUNANJA PREMIERA

KDAJ: ponedeljek 14.6.2021 ob 13h

KJE: Kongresni trg

PROGRAM: Uvertura, Allegro sostenuto, Staccato risoluto, Morbido

Idejna zasnova, koreografija, avtorska glasba in gib: Zajc Danijela
Svetovanje pri režiji: Jaka Andrej Vojevec
Kostumografija: Tanja Pađan
Oblikovanje zvoka: Tine Vrabič
Avtorica fanzina / koncertnega lista: Nevena Aleksovski
Foto: Cirkus kolektiv, Split 2020

Zahvala: Tjaž Juvan, Enja Emeršič, Eva Zibler, Branko Potočan, Pia Skušek, AT RogProdukcija: Društvo Mismo Nismo
Izvršna produkcija: Danijela Zajc
Koprodukcija: Društvo Matafir
Organizacija zunanje premiere: Zavod Bufeto
Dogodek je del Cirkuškega vrta in Festivala Ljubljana.Projekt podpira MOL, Oddelek za kulturo

O predstavi

Etida za prepariran klavir je koncert, na katerem boste lahko slišale_i zvoke, ki jih nikoli ne bi pripisale_i klavirju ali pianinu. Običajen, razstavljen pianino in položen na tla, s strunami obrnjenimi navzgor, spominja na ležečo harfo in ponuja vesolje možnosti za uporabo in raziskovanje. S pomočjo klasične in eksperimentalne manipulacije gibalke boste priča koncertu, ki ga bo igrala predvsem zračna vrv.
Vse na tem svetu je povezano, medsebojno so-vpliva in so-obstaja. Avtorica v sodobno cirkuški predstavi raziskuje interakcijo prepariranega pianina s klasičnimi akrobacijami na zračni vrvi. Gib se bo pretvoril v valovanje vrvi, to pa bo prešlo v zvočno valovanje najrazličnejših ferkvenc in amplitud, ki bodo skozi elektroniko rahko preoblikovane. Prav tako se bodo zvoki prelivali v gib ter nazaj v zvok in interagirali z občinstvom. Valovanje ki bo prehajalo z gibalke na gledalke_ce bo medsebojna interakcija, odprta za nepredvidljive situacije.
Pri nastajanju dela se avtorica sprašuje: Kako se naše telo in čustva odzivajo na okolico in družbeno realnost? V kakšni meri to realnost reproduciramo nazaj ter v kolikšni meri jo lahko spreminjamo? Ali smo v nenehnem iskanju ravnovesja? Tako na mikro, kot na makro nivoju, od odziva na zvok strune ali topota pa do odzivanja na kapitalistično opustošenje? Ideja za delo je nastala skozi delovanje v Cirkusarni Naokrog, v porušeni Avtonomni tovarni Rog. Tam je avtorica že pred leti našla in preparirala zapuščen pianino. Na pričujoče delo ter na avtorico je Avtonomna tovarna Rog pustila neprecenljiv pečat.
To delo je posvečeno Tovarni!