Na glavo, v nebo – Cirkus med gorami

Na idilični lokaciji “Pod Virje” v bližini Bovca, med devetimi gorami in izvirskimi vodami, bo potekal intenzivni vikend cirkuških veščin pod krošnjami in zvezdami. Preskusile_i se bomo v stojah, partnerski akrobatiki, akrobacijah na zračni tkanini, žongliranju, jogi in še čim. Če nimaš izkušenj in si želiš poskusiti, super. Če že imaš izkušnje in si želiš nadgraditi znanje, tudi super. Za vsako_ega se bo našlo to, kar potrebuje. Za domačo vegansko hrano bo poskrbljeno, šotoriti bo možno na sami lokaciji, ob tabornem ognju, poskrbele_i pa bomo tudi za dodatne aktivnosti. Zmigaj se in pridi na cirkus!.

DATUM: 10.-13.9 2021

.:: U R N I K ::..

PETEK, 10. 9.
17:00 Prihod in registracija
18:00 – 20:30 Akro gib
21:00 Večerja

SOBOTA, 11. 9.
7:30 – 8:30 Jutranja joga
8:30 – Zajtrk
*10:00 – 13:00 Zračna tkanina – beginner class
*10:00 – 13:00 Stoje na rokah
*10:00 – 13:00 Gledališka delavnica
13:00 – Kosilo
*15:00 – 18:00 Zračna tkanina – intermediate class
*15:00 – 18:00 Delavnica žongliranja
18:00 Večerja

NEDELJA, 12. 9.
7:30 – 8:30 Jutranja joga
8:30 – Zajtrk
*10:00 – 12:30 Zračna tkanina – beginner class
*10:00 – 13:00 Stoje na rokah
*10:00 – 13:00 Gledališka delavnica
13:00 – Kosilo
*15:00 – 18:00 Zračna tkanina – intermediate class
*15:00 – 18:00 Delavnica žongliranja
18:00 Večerja

PONEDELJEK, 13. 9.
7:30 – 8:30 Jutranja joga – v samoorganizaciji
8:30 – Zajtrk
*10:00 – 13:00 Akro gib
*10:00 – 13:00 Zračna tkanina – beginner&intermediate class
*10:00 – 13:00 Gledališka delavnica
13:00 – kosilo
15:00 – odhod

*V vsakem terminu bosta na voljo dve do tri ločene delavnice. V primeru manjšega števila si pridržujemo pravico do spremembe programa.



..::O DELAVNICAH::..


  • JUTRANJA JOGA (Nina Kenda)
    Jutranja joga bo namenjena prebujanju naših teles in povečanju zavedanja diha ter čutenja. Skozi nežne raztege preko asan, bomo ustvarjali ravnovesje med aktivacijo in popolno sprostitvijo.

  • ZRAČNA TKANINA (Danijela Zajc)
    Na delavnici se boste imele_i možnost spoznati z osnovami te discipline, če osnove že poznate, boste lahko svoje znanje nadgradile_i.
    Raziskovale_i in učile_i se bomo različne načine ogrevanja, vaj za moč, stabilizacijo, koordinacijo in fleksibilnost skozi vaje na tkaninah. Osredotočile_i se bomo na iskanje različnih dinamičnih prehodov skozi statične trike, razskovanje enostavnih elementov ter prehodov med njimi, raziskovanje gibanja znotraj posameznih elementov. Prav tako se bomo posvetile_i preparativnim tehnikam za učenje naprednejših tako dinamičnih kot statičnih trikov.
    Delavnica bo prilagojena zmožnostim udeleženk_cev. Tako je primerna popolnim začetnicam_kom, kot tudi osebam z osnovno in srednjo stopnjo znanja.

  • STOJE NA ROKAH (Tjaž Juvan)
    Na delavnicah bomo šli skozi mnogo različnih metod in princopov, ki lahko pripeljejo do stoje na rokah, ki vam bi jo zavidal_la vsak_a gimnastičar_ka. Preko zmesi igre, resnih in poglobljenih raziskovanj ter specifičnih propedevtično naravnanih vaj se bomo dotaknili najpomembnejših osnov stoje na rokah: vaj za moč, raztegovanja in vaj za mobilnost, postopnega raziskovanja inverzije (obračanja na glavo), vaj za pravilno držo v stoji (zelo pomemben element, ki lahko mariskoga reši pred kasnejšimi zapleti v sklepih ali hrbtenici), delo na ravnotežju (povezava uma in telesa), ostala “obrnjena” ravnoteža in njihovo raziskovanje

  • DELAVNICA ŽONGLIRANJA (Tjaž Juvan)
    Osnovni ideji sta raziskovanje giba preko predmeta in raziskovanje cirkuške manipulacije samih objektov.
    Del delavnic je usmerjen v raziskovanje gibanja z eno ali več žogicami. Žogica kot nevtralen objekt za manipulacijo, zaradi svoje preproste oblike omogoča poglobitev v odnos med telesom in objektom. Del delavnic pa bomo posvetili tehničnem aspektu žongliranja; se učili novih trikov in tehničnih vaj za izboljšavo žonglerskih sposobnosti . Udeleženci in udeleženke bodo delale s poljubnim žonglerskim rekvizitom (žogice, keglji, obroči), del vaj pa bo rekvizit enak za vse (žogice).

  • GLEDALIŠKA DELAVNICA (Jaka Andrej Vojevec)
    Na delavnici se bomo prek zabavnih iger in vaj spoznavale_i z veščinami odrskega nastopanja, urile_i se bomo v odrski prezenci, koncentraciji, odzivnosti, improvizaciji. Pokukale_i pa bomo tudi v nekatere tehnike klovnade in commedie dell’arte.

  • AKRO GIB (Tjaž Juvan)
    Pri delavnicah akro giba se bomo posvetile_i razčinim principom gibanja, ki so značilni za cirkuški svet. Tako se bomo dotaknili akrobatike in akro plesa (povezave sodobnega plesa in akrobatike), ter tudi partneringa in partneske/skupinske akrobatike. Cilj delavnice je raziskovanje našega telesa preko zgoraj naštetih principov ter ustvarjanje lastnega gibalnega izraza, tako da boste na koncu delavnice lahko ustvarile_i kratko sekvenco, ki bo povsem vaša in unikatna.


..::HRANA::..
V ceno delavnic – “all inclussve” so vključeni trije slastni veganski obroki dnevno. Kuhala nam bo specialistka za vegansko prehrano Nežka Struc. Večina sveže zelenjave in žitaric bo iz ekološke kmetije Pr’Bzgar.

..::CENA::..
“Glej spodaj obrazložitev”


ALL INCLUSSIVE: 160€ (135€ – *zgodnje prijave)
EN DAN DELAVNIC + HRANA + PRENOČIŠČE: 85€ (70€ – *zgodnje prijave)
ENA DELAVNICA: 35€ (25€ za lokalke_ce)
ENA DELAVNICA+EN OBROK(kosilo/večerja): 40€
VSE – BREZ DELAVNIC (kampiranje, 3 obroki na dan): 30€/dan

*zgodnje prijave sprejemamo do vključno 31.8.2021.



..::PRIJAVE::..


Za prijavo se šteje izpolnjen prijavni obrazec: https://forms.gle/9mSC2CkZif8ZMXdH9 ter nakazilo akontacije 70€ na Društvo Matafir, Celovška cesta 62, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 6100 0001 1582 244 Zadeva: “Na glavo, v nebo”. Preostali znesek poračunamo ob prihodu.
Odpoved in refundacija je možna do 4. 9. 2021, kasnejših odpovedi ne refundiramo. V primeru odpovedi dogodka zaradi višje sile vam povrnemo celotno prijavnino.

..::O MENTORICAH_JIH::..


TJAŽ JUVAN je šolani cirkuški umetnik in socialni pedagog, ki se s cirkuškim ustvarjanjem in poučevanjem ukvarja že več kot desetletje. V svoji umetniški karieri je veliko raziskoval povezave med cirkusom in ostalimi umetniškimi zvrstmi, še posebej gledališčem in sodobnim plesom. Razvil je svoj pristop k cirkuški kreaciji in se podrobneje posvetil prav metodiki učenja cirkuških veščin. Poučeval, se uril in nastopal je po celi Evropi kjer je preizkusil in se naučil veliko različnih pristopov, ki jih sedaj
uporablja na svojih tečajih in delavnicah. Trenutno je član cirkuškega kolektiva Mismo Nismo in kot pedagog deluje tudi v društvu za cirkuško pedagogiko – Cirkokrog.


DANIJELA ZAJC (1985), univ. dipl. pedagoginja in sociologinja kulture, je performerka, pedagoginja, producentka in tehničarka. Znanje o sodobnem plesu, performansu, uličnem gledališču in sodobnem cirkusu že 10 let intenzivno pridobiva na različnih izobraževanjih ter delavnicah doma in v tujini. S področja zračnih akrobacij je trenirala pri svetovno znanih mentoricah_jih, kot so: Steve Boyd, Emililano Ron, Gabriel Tramullas, Hristina Šormaz, Alexa Schonenberger, Una Bennett, Hanna Coeckelberghs, itd.. ter že 9 let trenira pri priznanem koreografu in plesalcu Branku Potočanu, Leta 2020 se je udeležila intenzivnega izobraževanja “Teacher training course for dynamics and C- shape movement” pod mentorstvom Alexa Allan-a. Zadnjih 6 let deluje kot pedagoginja rednih delavnic zračnih akrobacij na tkanini. Poleg mnogih krajših performansov je avtorica dveh sodobno-cirkuških predstav Niti in Etida za prepariran klavir in vrv.


JAKA ANDREJ VOJEVEC
je gledališki režiser in performer. Ima več kot petnajst let izkušenj z različnimi gledališkimi tehnikami in pristopi. V tem času se je spoznaval z veščinami dramske igre, gledališča zatiranih, fizičnega gledališča, sodobnega plesa, commedie dell’arte, bufonov, sodobne klovnade idr. V zadnjem času pa se bolj posveča tudi cirkuškim veščinam in akrobatiki.

NINA KENDA
Že kot najstnica sem svojo joga prakso, prepletatala s poučevanjem pilatesa – ljudi s težavami v hrbtenici. Znanje in delovanje človeškega telesa sem pogobila s študijem medicine. Študij medicine in lastna Joga praksa, sta me spodbudila za poglobljeno preučevanje in razumevanje Joge – v Indijo sem se odpravila po znanje ter tam pridobila svoj prvi učiteljski certifikat ter se pobližje spoznala s prečudovito vedo o življenju, Ajurvedo.V eni od lokalnih inštitucij sem opravljala prakso z Ajurvedskim zdravnikom. Jogo od leta 2013 poučujem somostojno, kot KendinaYoga. Sedaj kot dr.med – združujem znanje alopatije s holističnimi pristopi.

Organizacija: Društvo Matafir
Soorganizacija: Društvo Mismo Nismo
Projekt podpira JSKDo Mismo Nismo