MISIJA ŠOTOR

PRESTAVLJEN DATUM PRIJAVE!

zaradi bolezni, ki se materializira v dveh črticah, moramo prestaviti predstavitveno srečanje na  petek, 18-ega februarja ob 18h. Predstavitveno srečanje bo na Parmovi 25 in se bo prelevilo v jam session.

Rok za prijavo prestavljamo na  ponedeljek, 21-ega februarja.
Vse informacije glede prijave so v prejšnjem mailu z zadevo “Misija Šotor!”
Nč se ustrašt, nahit pomozgat, spisat prijavo …!

Cirkuški Laboratorij

Misija šotor! -Cirkuški laboratorij- je program mentorstva za ustvarjalce_ke, ki jih zanima uporaba cirkuških tehnik ter želijo sestaviti svojo prvo ulično predstavo. Ulica ponuja zelo raznoliko publiko kot tudi direkten zaslužek za mlade umetnike_ce. Nihče te ne sprašuje za dolgoletne izkušnje in pravopisne življenjepise. Nikjer nobenih razpisov in poročil. Točno določen urnik? Ne, Hvala! Če želiš kaj povedati svetu, te zanima cirkuško življenje ali pa si samo želiš potovati in nekaj zaslužiti, smo skoraj 68% sigurni da je ulična umetnost zate! Z programom bomo zbirali sredstva za prvi cirkuški šotor v Sloveniji.

Prvi del programa se ob odvijal od januarja do junija – v tem času se bodo odvili različni moduli (osnovne in poglobljene cirkuške tehnike, fizično gledališče, ulična prezenca, urban monkeys) hkrati pa bo čez celotni proces potekalo mentorstvo za kreacijo ulične predstave. V tem času bomo razvili predstave od ideje do izvedbe, se posvetili odpihovanju strahu pred ulično tremo, se dodatno izmojstrili v cirkuški tehniki, ki jo bomo uporabili v predstavi in tudi kje in kako bi lahko poleti z novo predstavo potovali in nastopali.

Drugi del programa bo namenjen nastopanju in ostalim uličnim izkušnjam. Na začetku poletja bodo imeli_e udeleženci_ke možnost preizkusiti in izbrusiti svoje predstave najprej pred publiko ostalih udeležencev_enk programa in kasneje na festivalu uličnih umetnosti Ana desetnica. In potem se začne Misija šotor! Glede na časovne zmožnosti bomo organizirali manjšo ulično turnejo, kjer se bomo ponekod skupaj, ponekod v manjših skupinah odpravili s trebuhom za kruhom in opravili čim več uličnih predstav. Del dohodkov oz. prostovoljnih prispevkov bomo namenili v fond za nakup cirkuškega šotora in del ostane nastopajočim (deleže bomo določili skupaj).

Zakaj Misija Šotor!?

Program ima tri cilje:

1. pokazati alternativne načine zaslužka mladim, ki jih zanimajo umetniški poklici.

Včasih se umetniška kariera zdi strašna, ker ne vemo kako bi se je lotili. Se moram najprej več let izobraževati? In če se nisem, je potem prepozno zame? Projektni razpisi, društva, producenti, reference,status,???… Preden kot sveže pečen_a umetnik_ca ugotoviš kako vse skupaj poteka in dejansko zaslužiš dovolj, da se od tega preživiš lahko mine več let. Več let v katerih rabiš neke druge dohodke, da se preživiš. Ulična umetnost v tem smislu lahko ponudi prostor za izpopolnjevanje in raziskovanje svoje umetniške poti, hkrati pa omogoči dodatni dohodek, ki je na začetku poti lahko zelo pomemben za nekoga, ki se odloča ali bo pri svoji umetniški poti še vztrajal_a.

2. Način skupnostnega zbiranja denarja za cirkuški šotor.

Cirkuški šotor je premični prostor, ki lahko umetnost pripelje kjerkoli je pot. Naša želja je vzpostaviti prostor, ki bo namenjen tako vaji in izobraževanju novih in starih cirkusantov_antk, produkciji sodobno-cirkuških predstav, ter premični uprizoritveni prostor, ki bo lahko potoval iz ene skupnosti v drugo.

3. Povezovanje in širjenje cirkuške skupnosti

Projekt bo ustvarjan skupaj z udeleženci, ki bodo imeli enakovreden glas pri odločanju poteka projekta. Cilj je povezovanje vpletenih in možno nadaljne skupno ustvarjanje. Cirkus je zmeraj bila kolektivna umetnost, ki se je premikala in se začasno vseljevala v različne skupnosti – Tukaj ulična umetnost in cirkuški šotor najdeta svoje skupne ideološke korenine. Za močno skupnost pa je potrebno skupno ustvarjanje, saj ena sama oseba ne more sama postaviti cirkuškega šotora.

Udeleženci_ke dobijo:

  1. pomoč pri:
  • razvoju koncepta/ideje
  • izpopolnjevanju cirkuških tehnik
  • koreografiji in ustvarjanju giba
  • izdelavi in oblikovanju zvoka

2. manjši budžet* za material za predstavo (kostumi, scenografija, rekviziti).

3. brezrokavnik**

V zameno se udeleženci_ke zavežejo:

  1. Da bodo hodili na skupna srečanja in vaje po svojih najboljših sposobnostih (približno 2x na teden, proti koncu procesa kdaj tudi večkrat).
  2. Da bodo v Sloveniji ali tujini izvedli vsaj 10 uprizoritev dolgih od 10-30min (lahko tudi večkrat v enem dnevu).
  3. Del zaslužkov iz uličnih nastopov bodo namenili v skupni fond za nabavo šotora in opreme za šotor. (delež bo določen skupnostno).

* Višina budžeta je odvisna od zunanjega financiranja.

** Brezrokavnik je brez rokavov.

Info za prijavo

Rok za prijavo: Petek, 11. februar

Predstavitveno srečanje: Ponedeljek, 7. februar na Parmovi ulici 25 ob 16h

Prijavi priložite prosti spis/video/zvočni posnetek poljubne dolžine opirajoč se na

– zakaj bi se rada udeležil_a programa

– kaj te zanima pri ustvarjanju

– če že imaš kakšno idejo na čem bi rad_a delala

Prijave in vprašanja na mismonismo72@gmail.com

Kontakt: Tjaž 040 622 160 Oton 041 3939 71 Eva 040 271 296

Mentorji

Tjaž Juvan (1991) se je šolal na Pedagoški fakulteti v Ljubljani (dipl. soc. pedagog; 2016) in cirkuški šoli Vertigo v Torinu s specializacijo iz ekvilibrizma(2015-2017). Plesno in gibalno se je izobraževal več let po raznih seminarjih in delavnicah po Evropi (nekaj imen: Ohad Naharin, Guy Shomroni, Sitha Osthmeier, James Finnemore, Guy Nader,…). V Ljubljani je svojo umetniško pot začel v času srednje šoli v prostorih Menze pri koritu z mesečnimi antishow-i Cirkus kabare – al (2010-2013), kar je zaznamovalo tudi njegovo kasnejše dojemanje cirkusa. Je član in tudi ustanovitelj več kolektivov (Mismo Nismo, Compagnia Leggera, Cirkusarna Naokrog) in ustvarja tudi sam. Ukvarja se tudi s cirkuško pedagogiko – metodo dela z ljudmi, bazirano na cirkuški umetnosti in je član društva Cirkokrog od leta 2007. Njegova avtorska in so-avtorska dela so NOise Cirkus (2016-2019), Žonglerski koncert (2020-2019), Rutina (2017-2019) in Post-apokaliptični kabare (2014), vse v okviru kolektiva Mismo Nismo. Kdo? Kako? Kdaj? (2018) S Compagnijo Leggero in Medvedja usluga (2017) Društva Cirkokrog. Njegova lastna avtorska produkcija je Noister (2020).Sodeloval kot svetovalec je tudi pri Avtorski predstavi Niti(2019), Danijele Zajc in kot izvajalec v produkcijah fondacije Cirko Vertigo: Nothing for something (2016), Impromptu (2016), Vertigo christmas show (2016-2017), Exit (2017), Odissea: Another journey (2017), …

Eva Zibler (1992) se je šolala na mednarodni šoli fizičnega gledališča Jacques Lecoq v Parizu s poudarkom na manipulaciji predmetov. Končala je prvo stopnjo študija na filozofski fakulteti iz Etnologije in kulturne antropologije ter Francistike. Pred, med in po šolanju se je izobraževala na mnogih žonglerskih delavnicah in konvencijah (European Juggling Convention, Boudu le jongle, Maison de jonglage, laboratorij partnerskega žongliranje Gregorja Wedama…). V času bivanja v Parizu je enkrat tedensko obiskovala žonglerski atelje na cirkuški akademiji Fratellini pod mentorstvom žonglerja in plesalca Bénéja Bortha ter se udeležila intenzivnih žonglerskih delavnic (masterclass) v organizaciji Maison de Jonglages s profesionalnimi žonglerji: Maksim Komaro, Stefan Sing, Mikel Ayala ter Jörg Müller ter se udeležila delavnic, kjer je se učilo pristopov h gibanju z namenom manipulacije marionet in različnih materialov z naslovom: Une approche du mouvement et de la manipulation de marionnettes et de matériaux. Pod mentorstvom Nancy Rusek in Erica de Sarrie iz kompanije Philippe Genty. Svoje prve odrske uprizoritve je predstavljala na odru Menze pri koritu v mesečnih cirkuških kabarejih ter Mladih rimah, kjer je med drugim zasnovala in izvedla serijo točk z likom Eve Boke Ziblje, vokalne performerke enostavnih družbeno-kritičnih pesmi. Je članica dveh mladih skupin slovenskega sodobnega cirkusa Cirkusarne NaokROG in Društva Mismo Nismo ter benda Ingver in Gverilke. Dejavna je tudi v Združenju za cirkuško pedagogiko Cirkokrog, ki izvaja delavnice, predstave in izobraževanja z uporabo cirkuške pedagogike za raznotere populacije: strokovne delavce in delavke, ranljive skupine in mlade ter otroke širom Slovenije. Ljubiteljsko se ukvarja z oblikovanjem kostumov. Trenutno se znotraj Kolektiva Mismo Nismo posveča predstavam NOise Cirkus in Žonglerski koncert, v jazz triu Cirkus klub Mezzoforte raziskuje žonglažo in ritem, sicer pa je bila v različnih zasedbah soavtorica in soizvajalka predstav Nostalgija ter cirkuške karavane festivalaKlovnbuf v produkciji Zavoda Bufeto, Tajnika (2015), Post-apokaliptični kabare (2014), …

Oton Korošec (1992) se je šolal na cirkuški šoli Vertigo v Torinu s specializacijo iz ekvilibrizma. Pred, med in po šolanjem se je izobraževal na mnogih žonglerskih delavnicah in konvencijah (European Juggling Convention, 1. hrvaška žonglerska konvencija, delavnice Stefana Singa, Malteja Peterja, Luke-a Wilsona, Gregorja Wedama, …). Svoje prve odrske uprizoritve je predstavljal na odru Menze pri koritu v mesečnih cirkuških kabarejih, kjer je med drugim zasnoval in izvedel serijo točk z likom cirkuškega pometača. Je član dveh mladih skupin slovenskega sodobnega cirkusa Cirkusarne NaokROG in Društva Mismo Nismo. Dejaven je tudi v Združenju za cirkuško pedagogiko Cirkokrog, ki izvaja delavnice in izobraževanja z uporabo cirkuške pedagogike za raznotere populacije: strokovne delavce in delavke, ranljive skupine in mlade ter otroke širom Slovenije. Ljubiteljsko se ukvarja s potopisno in urbano fotografijo ter grafičnim oblikovanjem in ročnim sitotiskom. Trenutno se znotraj Kolektiva Mismo Nismo posveča delom v nastajanju NOise Cirkus in Žonglerski koncert, sicer pa je bil v različnih zasedbah soavtor in soizvajalec predstav Rutina (2017-2019), Medvedja usluga (2017), Tajnika (2015), Post-apokaliptični kabare (2014), spremljevalnega programa ob podelitvni Zlatih hrušk (2014), Generator stranskih vej (2011). Kot cirkuški igralec je sodeloval v produkcijah Fondazione Cirko Vertigo v produkcijah Odissea: Another Journey (2017), Exit (2017), Vertigo Christmas Show (2016 in 2017), Nothing for something (2016), Impromptu (2016).